Лекарството е без аналог към момента​Сериозен недостиг на лекарство за диабетици,

...
Лекарството е без аналог към момента​Сериозен недостиг на лекарство за диабетици,
Коментари Харесай

Липсва важно лекарство за диабетици, защото го изкупуват за отслабване

Лекарството е без аналог към момента​

Сериозен дефицит на лекарство за диабетици, тъй като всеобщо се употребява не по предопределение, а за намаляване. Този проблем е още от лятото, а стотици нуждаещи се остават без лекуване, споделя репортаж на . 

Вече повече от 10 години Костадин Тонков от Пловдив страда от диабет, вид 2. Преди 2 години стартира лекуване с " Оземпик 1 мг " – инжекция, която се ползва един път седмично и се покрива от Здравната каса. Резултатите не закъсняват, а положението му бързо се усъвършенства. От няколко месеца обаче среща компликация с намирането му в аптеките. 

“Започна звънене на безчет аптеки, в случай че има една численост да се вземе. Стана нервно снабдяването с лекарството. До един миг, когато като отида да го потърся и реагират необичайно. Започна едно връзкарство при снабдяването и не доближава за болните. Съвсем първоначално лекуващият доктор сподели, че в Русия да вземем за пример, девойките са научили, че от него се отслабва и стартират всеобщо да го използват с тази цел. Каза, че и тук ще стане това. Това лекарство води до намаляване, само че единствено при диабетно болните, при здрав човек то не работи, или в случай че работи не е в позитивна посока ”, описа той.

Мъжът се свързва с компанията вносител, от която декларират, че количествата на доставките за България са увеличени. Въпреки това Костадин не може да се достави с медикамента и е обезпокоен по какъв начин ще продължи лекуването си.

“Нещо се случва, вносителят го внася, дава го на складовете и оттова изчезва. Миналата седмица трябваше да го взема по протокол и безусловно на никое място го няма. Това лекарство е без аналог сега, то усъвършенства метаболизма в организма и оттова всичко се възстановява. Къде отиват тези количества и за какво болните сме лишени от единствения сполучлив медикамент. Това са доста заболели, оставени без лекуване ”, добави Костадин Тонков.

Фармацевтите също не крият неналичието на лекарството.

“Последните 4-5 месеца има проблем, търси се непрекъснато. Известни количества се отпускат за постоянните пациенти, които са по Здравна каса с протоколи, само че да се купи на свободна продажба с бяла рецепта е извънредно мъчно. Дължи се главно на казуса, че има малко количества, отпуснати за страната, а се употребяват по този начин нар. " Off label ", отвън показанията, тъй като доста хора го употребяват за намаляване ”, изясни фармацевтът Константин Калайджиев.

Калин Неделчев е треньор по фитнес и културизъм. Повече от 20 години приготвя състезатели и в никакъв случай не би предложил използването на този медикамент за съкращаване на тежестта.

“Използването за намаляване не е лекуване, а си е самоназначение от хора, които желаят да отслабват. Да, има резултат, отслабва се, само че съгласно мен е много нездравословно за здравето, психическото, поврежда и метаболизма в дългогодишен проект ”, сподели Калин Неделчев.

По думите му няма по какъв начин химията да размени спорта, само че всичко е въпрос на персонален избор.

“Хората в никакъв случай няма да спрат да повреждат здравето си, с цел да са по-хубави и по-известни. Преди тъкмо 100 години заможните дами в Западна Европа са пиели капсули с яйца от глисти, с цел да отслабват и това ще продължи постоянно. И след 100 години дамите ще употребяват безумни неща, с цел да отслабват и да са по-хубави. Унищожават се и това е ”, добави той.

Лекарите са безапелационни, че медикаментът е предопределен за диабетно болните и не би трябвало да се подменя използването му.

“Това носи вреди, всяко лекарство има странични резултати и може да докара до тежки затруднения, в това число животозастрашаващи. Диабетиците нямат избор. Това е лекарство за техните потребности и всяко маневриране в друга посока крие огромни опасности, утежняване на тяхното положение и до остри затруднения, каквито са диабетната кетоацидоза и други остри положения, които редуцират техния живот. Затова те би трябвало да имат нужното лекуване ”, съобщи ендокринологът и шеф Клиника по Вътрешни заболявания доктор Лъчезар Лозанов.

Според ендокринолога доктор Лъчезар Лозанов казусът е многопластов и доста фактори въздействат за задълбочаването му. За да се реши обаче, би трябвало да бъде неразрешена продажбата на медикамента с елементарна бяла рецепта.

“Една от аргументите е изписването на медикамента, без да е належащо той да бъде изписан. Фитнес инструктори също изписват без нужните проучвания и показания. Определени медицински центрове също изкупуват огромни количества от медикаментите, с цел да бъдат прилагани на техните пациенти с комерсиална цел. Всичко това води до този тежък недостиг, който продължава към този момент месеци наред, макар че компанията производител доставя 30 - 40% повече от преди. Смятам, че едно от верните решения е този медикамент да бъде изписван единствено с протоколи. В аптечната мрежа има случаи, в които пациентът отива и си го взима без рецепта. Така че, когато имаме надзор от самите лекари и фармацевти, би трябвало да се контролира пазарът ”, сподели той.

От Здравното министерство удостоверяват, че и при тях са постъпвали сигнали от жители за усложнения при отпущането на съответното лекарство в аптеките, както и за използването му отвън характерностите.

“След осъществен разбор на получената информация Министерството на здравеопазването е упълномощило на Изпълнителна организация " Медицински контрол " и Изпълнителна организация по медикаментите осъществяване на инспекции ”, оповестяват от Министерство на здравеопазването.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР